vivio

Na naszych tablicach znajdziecie wszystko co związane ze zdrowym odżywianiem - przepisy, informacje o wykorzystaniu przypraw z całego świata, diety oraz opinie osób, dla których zdrowy tryb życia jest WAŻNY.
vivio
Moje tablice obserwuje 900 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Brzozów
Czy powinno się jeść słodycze? Czy są zdrowe? darmowa dostawa TYLKO 12 LIPCA 2016 r. kokos ma moc :) A Wy, jecie zdrowe śniadania?
Wiecie, że śniadania to podstawa? a wy pamiętacie smaki swojego dzieciństwa?
MagdalenaAnnaNowaczyk
Poznań Obserwuj

Zszywek: 1136 · Obserwują ją: 3496

Ostatnio dodane:

... ... ... ***
sylwinaa
woj. Łódźkie Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 15

Ostatnio dodane:

.... to niemożliwe ... coś o mnie tak ;)
kass92
Obserwuj

Zszywek: 59 · Obserwują ją: 195

Ostatnio dodane:

Dziewczyny ! Czy któraś z Was zamawiała kosmetyki i nie tylko z cute-beauty shopping ? To jest aplikacja na android . Help!  byłam u fryzjera żeby rozjaśnić sobie włosy niestety fryzjer mi rozjaśnił spód moich włosów a reszta jest czarna . Macie jakies sprawdzone metody abym mogła w domu wypróbować . Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym i serem super przepis na sernikiczki
koteciek22
warszawa Obserwuj

Zszywek: 5410 · Obserwują ją: 642

Ostatnio dodane:

Ekspresowe ciasto czekoladowe Czas przygotowania: 10 minut Składniki Wymie... KAKAOWO - KAWOWE CIASTO NA JOGURCIE Składniki: - 60 g miękkiego masła, - 15... Kostka alpejska Ciasto biszkoptowe: 3 jajka 2 czubate łyżki mąki 2 czubat... Ciasto bananowe Składniki: Ciasto: 5 jajek 300g cukru 125ml oleju 125...
basia57
Obserwuj

Zszywek: 835 · Obserwują ją: 1826

Ostatnio dodane:

Sernik chałwowy bez pieczenia 

Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, na większą tortownicę należy wykorzystać większą ilość składników.

MASA SEROWA
10 okrągłych biszkoptów
0,5 szklanki śmietanki 30%
0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
250g chałwy waniliowej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody

POLEWA CHAŁWOWA
150ml śmietanki 30%
200g chałwy waniliowej

tłuszcz do wysmarowania formy 
Wykonanie:

- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)
- w 0,5 szklanki śmietanki 30% moczyć biszkopty i układać w tortownicy, część z nich kruszyć na mniejsze kawałki i wypełniać nimi luki między już ułożonymi biszkoptami
- chałwę pokruszyć na drobniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać do niej śmietankę, w której moczyliśmy biszkopty, łyżką wymieszać chałwę ze śmietanką
- masę chałwową rozdrobnić blenderem, robić to przez kilka minut do momentu powstania jednolitej, ciągnącej masy
- twaróg przełożyć do miski, miksować, stopniowo dodając masę chałwową
- do powstałej masy dodać cukier puder (najlepiej przed dodaniem spróbować masę, gdyż chałwa nada już pewną słodycz i od naszych preferencji może zależeć ilość cukru, jaką dodamy), zmiksować
- żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki zimnej wody, wstawić ją na 15-20 sekund do kuchenki mikrofalowej, ponownie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny
- do ciepłej żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy serowej, za każdym razem dokładnie mieszając, to zahartuje żelatynę i pozwoli uniknąć powstania w masie grudek ze zbyt szybko zastygłej żelatyny
- żelatynę stopniowo wlewać do masy, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy
- masę wylać na biszkopty, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na 1-2 godziny
- chałwę rozkruszyć i zalać śmietanką, podgrzewać do lekkiego zgęstnienia (należy uważać, by masa się nie przypaliła), mieszając doprowadzić do rozpuszczenia chałwy
- jeśli chałwa nie do końca się rozpuściła, po zdjęciu z ognia rozdrobnić ją przy pomocy blendera
- polewę pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas lekko mieszając
- ostudzoną polewę wylać na wierzch schłodzonego sernika, całość schłodzić ponownie w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
Sernik chałwowy ładnie prezentuje się na talerzu dzięki równej, błyszczącej warstwie polewy w kolorze chałwy. Jest ona lekko ciągnąca, sernik należy więc kroić delikatnie, najlepiej podawać schłodzony, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć spływać po... Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką – przepis CIASTO MARCHEWKOWE, KTÓRE ZAWSZE WYCHODZI :) Rożki z mięsem mielonym  Składniki  Rożki waflowe  50dkg mielonej łopatki wieprzowej  1 marchewka  1 cebula  2 łyżki gęstej śmietany 18 %  2 łyżki bułki tartej  natka pietruszki  sól,pieprz, vegeta, dowolne przyprawy  Do panierowania:  2 jajka, 1 łyżka mąki  bułka tarta  olej do smażenia  Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle,dodać do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażyć. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać usmażoną cebulę z marchewką,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,przyprawy i wymieszać. Masą mięsną nadziać rożki waflowe. Panierować najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony. Doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno z sosem czosnkowym.
ada285
Kraków Obserwuj

Zszywek: 84 · Obserwują ją: 1231

Ostatnio dodane:

Składniki: 

Ciasto: 

120 ml letniego mleka 
1 łyżka miodu 
7 g drożdży suchych 
1 żółtko 
30 g masła 
300 g mąki 
1/3 łyżeczki soli 

Nadzienie: 

40 g masła 
3 łyżki cukru 
2-3 łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie: 

Drożdże i miód rozpuścić w ciepłym (nie gorącym) mleku i pozostawić na 10 minut do napuszenia. Masło stopić w rondelku, dodać 30 g do drożdży (resztę pozostawić do nadzienia), wbić żółtko, dodać sól i stopniowo dodawać mąkę zagniatając elastyczne ciasto. Wyrabiać przez ok. 10 minut, po czym przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym i suchym miejscu na 90 minut do wyrośnięcia. 

Przygotować masę cynamonową: do stopionego i ostudzonego masła dodać cukier i cynamon, i rozetrzeć na jednolitą pastę. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść (kilka sekund) i rozwałkować na prostokąt 45 x 35 cm (ok. 7 mm grubości). Posmarować równomiernie nadzieniem cynamonowym pozostawiając 1/6 nadzienia na później. Zwinąć w rulon o długości 45 cm i przekroić go ostrym nożem wzdłuż na dwie części. 
Przeplatać dwie części ciasta i ułożyć w wieniec na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu posmarować resztą nadzienia. Ustawić piekarnik na 180°C. Wstawiłam ciasto do zimnego piekarnika, żeby podrosło w czasie kiedy piekarnik się rozgrzewa. Po osiągnięciu 180°C piec 20 minut. 250 g ciastek digestive
65 g masła
1 puszka masy krówkowej
2 banany, większe
300 ml śmietany 30 lub 36%
starta czekolada do dekoracji
 
Ciastka pokruszyć na miazgę, można blenderem. Masło stopić, przestudzić, połączyć z ciastkami, dokładnie wymieszać i wyłożyć masą formę (okrągła 22 cm). Wstawić spód do lodówki i schłodzić przez ok. pół godziny. Następnie wyłożyć na spód krówkę, pokrojone na plasterki banany i ubitą śmietanę. Można udekorować startą na wiórki czekoladą. Przechowywać w lodówce. fit fit
ellie2907
... Obserwuj

Zszywek: 1827 · Obserwują ją: 6352

Ostatnio dodane:

... TicTac^^ piękne *.* mniaaam
patkah
Obserwuj

Zszywek: 1959 · Obserwują ją: 566

Ostatnio dodane:

Muffinki z gorzką czekoladą xoxo Drożdżowy wieniec z cynamonem Piersi z kurczaka zapiekane na młodej kapuście
olafasola28
Dobryszyce Obserwuj

Zszywek: 27 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi
 (przepis po kliknięciu w zdjęcie). Makowiec zawijany

na 1 makowiec długości ok 45 cm
Składniki

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej luksusowej + do podsypywania
70 ml letniego mleka
60 g masła
2 żółtka z dużych jajek
18 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżki wódki

do posmarowania papieru

1/2 łyżki oleju

masa makowa

200 g mielonego maku
100 ml mleka
85 g cukru
15 g cukru waniliowego
1 łyżka miodu
40 g rodzynek
20 g orzechów włoskich
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropli olejku migdałowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki miękkiego masła
2 białka z dużych jajek

lukier

1 szklanka cukru pudru
ok. 2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie

    z drożdży zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić z cukrem oraz ciepłym mlekiem (nie gorącym!) i odstawić do wyrośnięcia
    wymieszać mąkę, rozczyn, żółtka, sól, wódkę i dobrze wyrobić ciasto, na koniec dodając rozpuszczone, ostudzone masło
    odstawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę
    mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukry i miód, a następnie dodać mak i pogotować 10 min, mieszając by mak się nie przypalił
    dodać pozostałe składniki masy makowej i odstawić aż do wystygnięcia
    do chłodnej masy dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać
    ciasto rozwałkować na prostokątny placek grubości ok 5 mm, podsypując mąką, następnie nałożyć na całą powierzchnię placka masę makową, zostawiając 2 cm wolnego od brzegów
    całość zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższej krawędzi, a końce podłożyć pod spód i skleić. Jeśli kawałki ciasta się nie sklejają można użyć odrobiny wody do zwilżenia ciasta w tym miejscu.
    papier do pieczenia posmarować olejem i zawinąć w niego makowiec, tworząc tubę i zostawiając ok 1 cm przestrzeni w środku (aby ciasto mogło nieco urosnąć). Papier powinien wystawać ok 3 cm poza końce ciasta. Tubę po bokach zostawić otwartą
    tubę z makowcem ułożyć na blasze i piec w 190ºC przez ok 45 minut – do złotobrązowego koloru (będzie widać pod papierem)
    rozciąć papier i przestudzić makowiec
    rozrobić lukier i posmarować nim jeszcze ciepły makowiec
basienkap64
Obserwuj

Zszywek: 2795 · Obserwują ją: 2911

Ostatnio dodane:

Makaron z krewetkami ... ... ...
Fitomento
Aplikacja Fitness Obserwuj

Zszywek: 508 · Obserwują ją: 958

Ostatnio dodane:

Wy też lubicie podjadać w trakcie dnia?

Zdrowe przekaski:
> stymulują organizm do pracy, 
> poprawiają koncentrację i pamięć, 
> pozwalają lepiej skupić się na pracy, zwiększając jej efektywność 
> dostarczają niezbędnych witamin i minerałów
> wzmacniają odporność
> zapewniają siłę do działania i poprawiają nasrój

Skuś się na zdrową pyszną przekąskę!

Co miesiąc Box pełen  pysznych niespodzianek: 

Zero dodatku cukru
Zero dodatku tłuszczów trans
Zero sztucznych niezdrowych dodatków Ty też podjadasz? ;-)

Skuś się na zdrową pyszną przekąskę!

Co miesiąc Box pełen  pysznych niespodzianek: 

Zero dodatku cukru
Zero dodatku tłuszczów trans
Zero sztucznych niezdrowych dodatków

P.S. Jakie najbardziej przekąski lubicie podjadać? :) Masz ochotę na przekąskę?
Co miesiąc nowy box z zupełnie nowymi snackami! ;) Coś na wzmocnienie mięśni barków, czyli trening dzielony!

FITOMENTO.COM
towlasniejajestem
Nibylandia Obserwuj

Zszywek: 1217 · Obserwują ją: 1375

Ostatnio dodane:

... ... ... ,,,
DynaHope1DEW
Sanok Obserwuj

Zszywek: 563 · Obserwują ją: 1942

Ostatnio dodane:

... kocham się przytulać, szczególnie do kołderki ^^ a wy do czego lubicie się przytulać ? :D ... brakuje jeszcze gimnazjum:
- Proszę pana długo jeszcze mamy biegać
- Dopiero zaczełyście...
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY