Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia :)

Składniki (na 8 naleśników)...
Składniki: (porcja na patel...
Składniki:

25 dag mąki
½ ł...
Składniki:

    4 kiwi
    ...
Oponki z serem białym:
ser ...
Pieguski:
 Składniki:
15 dk...
Składniki:  *500g mąki psze...
Składniki:
*200ml (niepełna...
5 paczek herbatników 4 żółt...
Żelki colowe
Składniki:
100...
-2 szklanki mąki
-pół szkal...
Ekspresowe lody przygotowan...
Składniki:
2 galaretki cytr...
To kolejny przepis na ciast...
Snickers - bez pieczenia

S...
silikonowe foremki do lodu ...
xD.
mniam...
paula111111111111

paula111111111111

Dodane 29.05 o 23:47
Obserwuj
Składniki:  *500g mąki pszennej   *30g świeżych drożdży  *60g cukru  *250ml mleka  *60g masła
*1 jajko  *szczypta soli
Dodatkowo:  *2 żółtka  *1 łyżeczka mleka  *marmolada (lub dżem)  * posypka cukrowa w
kształcie kuleczek (do zrobienia źrenic)
Lukier:  *1 białko  *cukier puder
Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Kolejno dodać jajko, sól i roztopione masło. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.Wyrośnięte ciasto rozwałkować, na posypanym mąką blacie, na grubość ok. 4mm. Wykroić 20 krążków o średnicy 8cm i 10 krążków o średnicy 4cm. Z pozostałego ciasta wykroić uszy.10 większych krążków ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku rozłożyć marmoladę, pozostawiając odstęp od brzegu. Przykryć drugim, dużym krążkiem i mocno skleić brzeg.W małych krążkach, przeznaczonych na nos, zrobić dziurki. (Równo i łatwo da się to zrobić dużą, okrągłą końcówką do szprycy).Żółtka rozkłócić z łyżeczką mleka.
Nosy i uszy posmarować rozkłóconym żółtkiem i przykleić (dobrze przyciskając) do dużych krążków. (Szczególnie zwrócić uwagę na uszy, aby dobrze się trzymały).
Całe świnki posmarować pozostałym, rozkłóconym żółtk...

Składniki: *500g mąki pszennej *30g świeżych

drożdży *60g cukru *250ml mleka *60g masła
*1 jajko *szczypta soli
Dodatkowo: *2 żółtka *1 łyżeczka mleka *marmolada (lub dżem) * posypka cukrowa w
kształcie kuleczek (do zrobienia źrenic)
Lukier: *1 białko *cukier puder
Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Kolejno dodać jajko, sól i roztopione masło. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.Wyrośnięte ciasto rozwałkować, na posypanym mąką blacie, na grubość ok. 4mm. Wykroić 20 krążków o średnicy 8cm i 10 krążków o średnicy 4cm. Z pozostałego ciasta wykroić uszy.10 większych krążków ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku rozłożyć marmoladę, pozostawiając odstęp od brzegu. Przykryć drugim, dużym krążkiem i mocno skleić brzeg.W małych krążkach, przeznaczonych na nos, zrobić dziurki. (Równo i łatwo da się to zrobić dużą, okrągłą końcówką do szprycy).Żółtka rozkłócić z łyżeczką mleka.
Nosy i uszy posmarować rozkłóconym żółtkiem i przykleić (dobrze przyciskając) do dużych krążków. (Szczególnie zwrócić uwagę na uszy, aby dobrze się trzymały).
Całe świnki posmarować pozostałym, rozkłóconym żółtk...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: