Więcej zszywek z tablicy

ciasta i desery

Ciasto lodowiec
Ciasteczka orzeszki z kreme...
Zimowa herbata z pomarańczą...
zamiennik szarlotki
Ciasto "Weselna Dama&q...
jagody + banan + serek wani...
Orzech i czekolada
Kostka orzechowa
Lingontårta czyli kruche ci...
***
rolada boczkowa z pieczarkami
ciasto bez pieczenia
Chlebki z maki kokosowej z ...
Składniki na 8-9 porcji: na...
Składniki: 6 jajek – osobno...
;))
Składniki na 10 babeczek: 1...
Sernik Oreo - ilovebake.pl
Migdałowiec Składniki: 1 li...
Ciasto Shrek
Rolada biszkoptowa Raffaello
Ciasteczka jaglane z orzech...
CIASTO SALCESON Z WAFLI SKŁ...

Więcej zszywek ze źródła

mysweetworld.pl

Przepis na świetne czekolad... Ciasto ptasie mleczko,  prz... BOSKIE <3 proste ciasto ... Deser Raffaello <3 Świet... Rogaliki krucho-drożdżowe z... Róże bezowe-
przepis po kli... Ciasto Ferrero Rocher-przep... ... przepyszny deser Raffaello,...
sunsunrise

sunsunrise od rena242

Dodane 16.04 o 16:05 z

mysweetworld.pl

Obserwuj

Składniki na 10 babeczek: 185g mąki 90g zimnego masła

30g cukru pudru szczypta soli 1 żółtko 1 i 1/2 łyżki mleka Na krem: 150 g zimnego mascarpone 100 g bardzo zimnego słodkiego mleka skondensowanego (schłodzonego w zamrażarce minimum kilka godzin) Dodatkowo: 100 g malin cukier puder do oprószenia W misce umieścić mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz cukier puder. W małym naczyniu umieścić żółtko, mleko oraz sól i mieszać widelcem, aż ładnie się połączą, następnie wlać do pozostałych składników. Rozcierać wszystko palcami, aż powstanie kruszonka, następnie zagnieść w kulę, owinąć folią i wstawić na 15 minut do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3 mm (można delikatnie podsypywać ciasto mąką). Wycinać kółka o średnicy 8,5 cm . Gniazda w formie na muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką (Nie jest to konieczne jeżeli forma ma nieprzywiedlną powłokę). Kółka z ciasta układać w formie i wyklejać babeczki. Włożyć do lodówki na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Po tym czasie, wyjąć formę z lodówki, ponakłuwać widelcem każdą babeczkę w kilku miejscach i od razu włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut- babeczki mają się zarumienić na całej powierzchni. Wyjąć babeczki i wystudzić na kratce. Przygotować krem. Wyjąć z zamrażarki słodkie mleko skondensowane umieścić w niedużym naczyniu, dodać mascarpone i miksować najpierw na wolnych, następnie na najszybszych obrotach miksera- aż do uzyskania gęstego kremu. (Nie ubijać kremu dłużej niż to konieczne, bo może się zważyć). Nakładać krem do wystudzonych babeczek, układać gęsto maliny, oprószyc delikatnie cukrem pudrem i podawać od razu lub przechowywać w lodówce. Rada: Planowanie babeczek najlepiej rozpocząć dzień wcześniej. Krem przygotowuje się bezproblemowo i ekspresowo, ale jest jeden warunek- bardzo zimne składniki, bez tego może się nie udać. Mój sposób na schłodzenie mleka skondensowanego jest dość nieoczywisty, ale skuteczny. Przelewam słodkie mleko skondensowane do plastikowego pojemnika z przykrywką i przechowuję w zamrażarce- mleko nie zamarza, a osiąga fajną gęstość i bardzo niską temperaturę. Mascarpone wystarczy wyjąć z lodówki i zmiksować z lodowatym mleczkiem i pyszny krem z dwóch składników gotowy

Zszywka przypięta także na tablicach:
Mufinki babeczki ciasteczka przepisy Przepisy ciasta i desery +13 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: