Więcej zszywek z tablicy

Czekolada

Piernikowa gorąca czekolada...
Kukułkowa gorąca czekolada
Czekolada na gorąco z chili...
Błyskawiczny deser
Czekoladowe muffinki Kacpra
Meksykańskie ciasto czekola...
Czekoladowe muffinki z serk...
Brownie z fasoli
CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIA...
Prosta babka czekoladowa
Ciacho z manny....

1 litr ...
murzynek na oleju z orzecha...
KAKAOWE BROWNIE

Mocno czek...
Piernikowa gorąca czekolada...
Kukułkowa gorąca czekolada
Maślane ciasteczka z czekoladą
Ciastko z gorącą czekoladą
Kruche ciasteczka kakaowe z...
Brownie z czerwonej fasoli ...
JAGLANE BOUNTY
Co trzeba mi...
Batoniki musli

Składniki: ...
Ciasto bananowe z czekoladą
Muffiny bananowe z czekolad...
Szarlotka bez pieczenia
Skł...
Chlebek do odrywania z czek...
Ciasto bananowe z czekoladą...
chocojuliee_22

chocojuliee_22 od ancys1984

Dodane 28.07 o 22:20
Obserwuj
Tort składa się z 25 naleśników, ma średnicę 15 cm i jest wysoki na 8 cm.

Składniki:
Jasne ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:

150g mąki pszennej

szczypta soli

2 jajka

350ml mleka

1 łyżka cukru waniliowego

Kakaowe ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:

140g mąki pszennej

10g kakao

szczypta soli

2 jajka

350ml mleka

1 łyżka cukru waniliowego

Krem:

250g serka mascarpone

350g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

1 łyżka cukru pudru

50g truskawek (można pominąć i dodać o 50g więcej śmietany)

Ganache:

100g czekolady gorzkiej

100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

owoce do dekoracji

trochę startej białej czekolady
Sposób przygotowania:

Przygotować jasne ciasto naleśnikowe. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko). Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).

Na patelni o średnicy dna ok. 15 cm usmażyć naleśniki. (Smażyłam na małej ilości oleju. Wyszło mi dokładnie 17 sztuk).

W ten sam sposób przygotować kakaowe naleśniki.

Przygotować krem. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować na puree. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać zmiksowane truskawki.

Kremem przełożyć naleśniki, układając na zmianę raz ciemny, raz jasny naleśnik. (Kremu wystarczyło mi na 25 naleśników).

Tort wstawić do lodówki.

Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.

Ganache posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować owocami i startą czekoladą.

Tort składa się z 25 naleśników, ma średnicę

15 cm i jest wysoki na 8 cm.

Składniki:
Jasne ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:

150g mąki pszennej

szczypta soli

2 jajka

350ml mleka

1 łyżka cukru waniliowego

Kakaowe ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:

140g mąki pszennej

10g kakao

szczypta soli

2 jajka

350ml mleka

1 łyżka cukru waniliowego

Krem:

250g serka mascarpone

350g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

1 łyżka cukru pudru

50g truskawek (można pominąć i dodać o 50g więcej śmietany)

Ganache:

100g czekolady gorzkiej

100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

owoce do dekoracji

trochę startej białej czekolady
Sposób przygotowania:

Przygotować jasne ciasto naleśnikowe. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko). Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).

Na patelni o średnicy dna ok. 15 cm usmażyć naleśniki. (Smażyłam na małej ilości oleju. Wyszło mi dokładnie 17 sztuk).

W ten sam sposób przygotować kakaowe naleśniki.

Przygotować krem. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować na puree. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać zmiksowane truskawki.

Kremem przełożyć naleśniki, układając na zmianę raz ciemny, raz jasny naleśnik. (Kremu wystarczyło mi na 25 naleśników).

Tort wstawić do lodówki.

Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.

Ganache posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować owocami i startą czekoladą.

Zszywka przypięta także na tablicach:
smakołyki Ciasta do wypróbowania pyc Desserts and sweetness +7 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: