Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

CIASTO BANANOWE

Ciasto:
300 g cukru
5 jajek
125 ml oleju
125 ml wody
200 g mąki pszennej
3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie serowe :
8 bananów
100g cukru
sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów

500 g twarogu z wiaderka lub dobrze zmielonego
5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
400 ml słodkiej śmietany 30%
Polewa:


150 g gorzkiej czekolady
25 g margaryny
200 g słodkiej śmietany 30%
kawałek czekolady do starcia (pół tabliczki, może być również gorzka)
PRZYGOTOWANIE

Jajka ubijamy z cukrem. Dodając stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę i 

proszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej (średniej wielkości formy)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 15 min. w temperaturze 220°C Ostudzić. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. 


PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ

Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Banany skropić sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodawać po łyżce kremu serowego i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na banany przekrojone na pół i ułożone na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godz. Przygotować polewę. Czekoladę i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić . Część czekolady zetrzeć na grubej tarce. Posypać boki. Ciasto wstawić do lodówki.
''''
Cukinia, ser, salami
przekąska
Zapiekanka gyros
Jest to najlepsza zapiekanka jaką kiedykolwiek jadłam. Przyrządzałam ją już kilkanaście razy o każdej porze roku 

Składniki:
ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%

Wykonanie:
Ryż gotuję w osolonej wodzie. Mięso kroję w kostkę, cebulę w piórka i podsmażam z dodatkiem przypraw. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. 
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. 
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. 

Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Ciasto Snickers bez pieczenia - pyyyycha! - jak zrobić
sałatka z zupek chińskich
lasagne z chleba
Żółta sałatka ryżowa z kurczakiem
Znowu zapraszam na żółtą sałatkę. Tym razem z żółtiutkim ryżem oraz kuczakiem. Do zabarwienia składników użyłam kurkumy ale jeśli ktoś lubi można też użyć curry.

składniki:

2 woreczki ryżu u mnie paraboliczny
500 g piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
majonez ok 3-4 łyżki
kurkuma
przyprawa gyros do kurczaka
olej do smażenia

Ryż ugotować we wodzie z dodatkiem kurkumy, ja dodałam płaską łyżeczkę i wystudzić. Kurczaka pokroić w drobną kostkę i przyprawić przyprawą gyros oraz niewielką ilością kurkumy Usmażyć na oleju i wystudzić.  Kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać i połączyć z majonezem.

Polecam też:
Żółtą sałatkę z tortellin
Pizza twist - ilovebake.pl
CIASTO KUBUŚ
kremowe ciasto z dodatkiem soku przecierowego

Znane i lubiane ciasto na wszelkie dziecięce uroczystości, przygotowane na marchewkowym soku przecierowym. Najczęściej do ciasta dodawany jest Kubuś (skąd nazwa), ale warto poeksperymentować z różnymi smakami i różnymi przecierami (piękny kolor i smak daje przecier burak - marchew - dynia). Ciasto jest interesujące i orzeźwiające, a biszkopt mocno nasączony ponczem cytrynowym. No cóż, smakuje nie tylko maluchom ;-). 

Składniki na biszkopt:

4 jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki by składniki się połączyły. 

Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzić.

Nasączenie:

świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Sok wycisnąć do szklanki. Dodać tyle przegotowanej, zimnej wody by w sumie otrzymać 2/3 szklanki ponczu, wymieszać, odłożyć.

Składniki na krem przecierowy:

1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny (użyłam dokładnie takiego soku - ananas, marchewka, banan, mango)
3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 op.= 40 g)
cukier (niekoniecznie, w zależności od tego, czy znajduje się on w soku, dodałam 2 łyżki)
250 g masła, w temperaturze pokojowej
Z soku przecierowego i budyniu w proszku ugotować budyń. W tym celu 3/4 litra soku przelać do garnka i zagotować, w naczyniu obok wymieszać proszek budyniowy i pozostały sok. Rozrobione budynie wlać na wrzątek, doprowadzić do wrzenia i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (powinna dotykać wierzchu budyniu), wystudzić w temperaturze pokojowej.

Masło z cukrem (jego dodatek zależy od soku) utrzeć na lekką, jaśniejszą masę. Dodawać budyń przecierowy, łyżka po łyżce, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia.

Masa śmietankowa:

250 g serka mascarpone
600 ml śmietany kr...
babeczki - karteczki
Sałatka meksykańska
sałatka

Przepis
Sałatka meksykańska
Błyskawiczna i pyszna sałatka, która idealnie sprawdzi się na imprezowym stole.
Nie wymaga specjalnie skomplikowanych składników więc przygotować ją można w ostatniej chwili.

Bardzo lubię kiedy tego typu sałatki są w lodówce na co dzień, kiedy jakiś domownik zgłodnieje, zawsze mamy pod ręką sytą przekąskę.



Składniki:

200 g sera żółtego (1 kostka)
1 duża czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
1 por (biała część)
4-6 łyżek majonezu
sól
świeżo mielony pieprz


Białą część pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, odczekuję ok. 5 sekund, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam na durszlaku.
Dzięki temu por będzie miękki i zyska piękny kolor.

Ananasa odsączam z zalewy, kukurydzę oraz fasolę przekładam na durszlak, dokładnie płuczę pod zimną wodą i pozostawiam na chwilę, aby woda całkowicie ociekła.

Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, ananasa kroję w paseczki.

Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszam.

Sałatkę przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Sałatka z kabanosem
Pyszna sałatka z kabanosami z posmakiem musztardy. Sprawdzi się na pikniku majowym.


Składniki:

- 4 kabanosy drobiowe u mnie z Biedronki, bardzo je lubię
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pół czerwonej papryki
- por - biała część
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kabanosy pokroić w plasterki, jajko i paprykę pokroić w kostkę, pora w mniejsze paseczki.
Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą oraz doprawić solą, pieprzem. 
Wszystkie składniki przełożyć do miski, polać sosem i wymieszać.
Składniki:

- opakowanie drobnego makaronu
- słoik ogórków kiszonych
- puszka kukurydzy
- puszka groszku zielonego
- puszka fasoli czerwonej
- papryka czerwona i żółta
- kilka listków posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka majonezu Develey
- 1 łyżka jogurtu naturalnego greckiego
- sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, fasolę i groszek. Ogórka kroimy na plastry i dodajemy do sałatki. Paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy posiekaną bazylię, zioła, sól, pieprz, majonez i jogurt. Wszystko razem ze sobą mieszamy. Przekładamy do miseczek i jemy ze smakiem. Użyłam majonez firmy Develey, jest bardzo smaczny i kremowy, polecam.

Smacznego :-)
Sałatka meksykańska

 1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka czerwonej fasoli
4-5 ogórków konserwowych
200g szynki gotowanej
150-200g żółtego sera
5-6 łyżek majonezu

Kukurydzę groszek i fasolę odsącz z zalewy. Ogórki i szynkę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połącz z majonezem.
Składniki:

2 woreczki ryżu ugotowanego na sypko
ok 250g pieczarek
biała część z 2 porów
majonez
pieprz
sól
koperek


Wykonanie:



Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, studzimy. Białą część pora kroimy drobno, jeśli nie lubimy (albo nie możemy jeść) surowego pora, parzymy go na sicie wrzątkiem. Traci wtedy swoją ostrość. W misce mieszamy: ugotowany ryż, usmażone pieczarki, białą część pora, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chłodzimy jak większość sałatek w lodówce min. 1h. Smacznego!
Składniki:

    brokuły
    2 szklanki makaronu muszelki
    papryka czerwona
    puszka kukurydzy
    5-6 ogórków kiszonych
    10-15 plasterków boczku wędzonego
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka musztardy
    2 ząbki czosnku
    czosnek granulowany
    pieprz ziołowy

Wykonanie:
Makaron i brokuły gotujemy al dente. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos. Doprawiamy go pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zalewamy sosem składniki sałatki i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na godzinę do lod
tortille z kurczakiem
Składniki:
- gotowany kurczak,
- starty ser zółty,
- kukurydza,
- 6 gotowych tortilli,

SOS BESZAMELOWY - składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa

Możemy kupić gotowe tortille ;) będzie szybciej i prościej.
Tortille układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym tłuszczem), złączeniem do dołu. Enchiladas polewamy sosem beszamelowym lub pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.

Więcej zszywek ze źródła

www.tysiagotuje.pl

sałatka z białą kiełbasą i jajkiem, przepis po kliknięciu w zdjęcie.CIASTO Z BRZOSKWINIAMI Z PUSZKI

Przepis po kliknięciu w zdjęcie ;)Jaglane Rafaello

Przepis po kliknięciu w zdjęcie ;)ciasteczkagyros zapiekanyZapiekanka gyros
Jest to najlepsza zapiekanka jaką kiedykolwiek jadłam. Przyrządzałam ją już kilkanaście razy o każdej porze roku 

Składniki:
ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%

Wykonanie:
Ryż gotuję w osolonej wodzie. Mięso kroję w kostkę, cebulę w piórka i podsmażam z dodatkiem przypraw. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. 
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. 
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. 

Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.Zapiekanka gyros:


 Składniki:
na ok. 3-4 średniej wielkości porcje
naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm

ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%


Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, cebulę siekam w piórka.
Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę kroję w kostkę, ogórki kroję np. w półtalarki. 
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. 
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. 
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. 

Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Zapiekankę po ostygnięciu można schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie równie dobrze smakować.Sałatka makaronowa z brokułem w ramach drugiego śniadania albo dodatku do kolacji.

 Składniki:

200 g makaronu (np. świderki, penne, kokardki)
1 brokuł średniej wielkości (ok. 200 g)
 1 puszka kukurydzy
100 g szynki
1/2 natki pietruszki
1 ząbek czosnku (podkręca smak, ale można pominąć)
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku


Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
W drugim garnku zagotowuję wodę, lekko solę ją do smaku, dodaję także łyżeczkę cukru. Do wrzącej wody wrzucam różyczki brokuła, gotuję ok. 5-6 minut i odcedzam, brokuł powinien pozostać jędrny, nie może się rozgotować. Kukurydzę odsączam z zalewy, szynkę kroję w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekam. 
W małej miseczce przygotowuję sos, łączę ze sobą majonez, jogurt naturalny, ząbek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. 
Do dużej miski dodaję wszystkie składniki, które polewam sosem, całość mieszam, wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, aby smaki się przegryzły i sałatka jest gotowa do podania.Pyszna sałatka z kurczakiem i ananasem 

Składniki:

1 średnia główka sałaty lodowej
5-6 plastrów ananasa z puszki
2 garście ziarna słonecznika (ok. 100 g)
2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 300 g)
2-3 łyżki majonezu (można podmienić na majonez light)
2 łyżki soku z zalewy ananasa
sól
świeżo mielony pieprz

przyprawy do kurczaka:
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy 
pierś z kurczaka można doprawić według własnych upodobań



Pierś z kurczaka kroję w paski, a następnie w kostkę o grubości ok. 1 cm x 1 cm.
Mięso starannie nacieram przyprawami i pod przykryciem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
(Jeżeli bardzo się spieszymy można pominąć ten krok)
 
Suchą patelnię teflonową mocno rozgrzewam, przekładam na nią ziarno słonecznika, zmniejszam ogień i często mieszając prażę słonecznik, aż uzyska kolor złocisty i zacznie przyjemnie pachnieć.
Słonecznik od razu przekładam na talerz do ostygnięcia.

Rozgrzaną patelnię wykorzystuję dalej do usmażenia mięsa, ja robię to bez użycia tłuszczu.
Mięso smażę ok. 8-10 minut, aż się zetnie i straci swoją surowość, następnie przekładam na talerz.

Sałatę lodową rwę na mniejsze kawałki, można ją także przeciąć na 4 części i drobno pokroić.
Krążki ananasa odcedzam z zalewy i kroję w paski.

W małej miseczce przygotowuję sos do sałatki, majonez łączę z sokiem z puszki ananasów, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki przekładam do dużej miski: sałatę lodową, pierś z kurczaka, ananasa oraz ziarno słonecznika, całość polewam sosem i mieszam, aby wszystkie składniki dobrze się nim obtoczyły.

Sałatkę przed podaniem polecam schłodzić w lodówce.
Jest naprawdę świetnym dodatkiem do śniadania lub kolacji, można ją zabrać ze sobą zamiast kanapki do pracy lub serwować podczas domowej imprezy.

Moje uwagi:

Ziarno słonecznika można podmienić na orzechy np. włoskie, laskowe albo pistacje.
Należy je jednak wcześniej również uprażyć na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.
Obserwuj profil
anima1

anima1 od paula_199

Dodane 23.10 o 16:54 z

www.tysiagotuje.pl

Przypięte po raz pierwszy przez paula_199
Przypnij Polub Komentuj
  51940

Zapiekanka gyros
Jest to najlepsza zapiekanka jaką kiedykolwiek jadłam. Przyrządzałam ją już kilkanaście razy o każdej porze roku

Składniki:
ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%

Wykonanie:
Ryż gotuję w osolonej wodzie. Mięso kroję w kostkę, cebulę w piórka i podsmażam z dodatkiem przypraw. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu.
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego.
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym.

Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.

, aby dodać komentarz.

blondeee

blondeee

Robiłam :) jest najlepsza! ❤

25.10 o 11:36  
   1  | 
Ilona15157

Ilona15157

blondeee,to w takim razie sprubuje

25.10 o 14:57  
   2  | 
ineskai

ineskai

Chyba musi być pyszna :) A składniki na sos,to po prostu mieszamy?

25.10 o 18:50    | 
paula_199

paula_199

ineskai, tak mieszamy razem

25.10 o 19:40    | 
locust

locust

Bardzo ciekawy przepis, jednakże musiałabym go uszczuplić odrobinkę, żeby zapiekanka mogła być zjedzona przez cukrzyka :)

25.10 o 22:10    | 
emiko3

emiko3

Robiłam, mój wybredny mąż przed podaniem marudził, że co to za dziwne połączenie składników i tak dalej. Po zjedzeniu małej porcji na spróbowanie brał dokładkę :D

26.10 o 10:32  
   1  |  1
RudaBozena

RudaBozena

najlepiej lać sos w górnej warstwie na ser, nie warzywa, wtedy jest taki ciągnący a nie przypieczony

26.10 o 13:41  
    | 
Bloggerka

Bloggerka

Kurde, aleś mi smaka narobiła! ;)

26.10 o 15:06   1  | 
Caruu95

Caruu95

beezie jedzone!

26.10 o 22:48  
    | 
CarolaDIY

CarolaDIY

zapraszam na mojego twittera chubbybunnyok

27.10 o 18:05    | 
mmotowicka

mmotowicka

dziś robiłam rewelacja

28.10 o 15:23  
    | 
skierka

skierka

Przesmaczna! RudaBożena ma rację- na wierzch sos na ser. Pozdrawiam

29.10 o 8:42  
    | 
LadyAlice

LadyAlice

Jakie wymiary ma to nauczynie ?

29.10 o 22:56  
    | 
sandrucha622

sandrucha622

pyszna polecam :-) :-)

29.10 o 23:47  
    | 
Wiolinka1989

Wiolinka1989

Robilam i polecam ;)

31.10 o 14:06  
    | 
sylwkaxxxx

sylwkaxxxx

Robiłam zapiekankę, świetna, bardzo dobra :) Ale jak to ja, trochę się doczepię, na przyszłość trochę bym go pozmieniała. Przede wszystkim - mniej ryżu, więcej warzyw i mięsa. Z 3 woreczków to w zasadzie jest w zapiekance sam ryż;) Proponuję 2 woreczki ryżu, ogórka i papryki na oko, ale trochę więcej niż w przepisie, kurczaka dałam drugie tyle - 600g i uważam, że wcale nie było za dużo, więc taka podwójna (spora) pierś z kurczaka jak najbardziej. Tak samo tego sosu to zamiast dać wszystkiego po 3 łyżki to dałabym po 4 łyżki. Sera też trochę więcej niż 150g;) Wiadomo, zależy co kto lubi, ale dla mnie osobiście - wszystkiego więcej, aby ryżu mniej:)

31.10 o 14:48   1  | 
Arche

Arche

sylwkaxxxx, popieram propozycje proporcji , ja od siebie dodałam jeszcze trochę przypraw i świeży rozmaryn po upieczeniu, uwielbiam go, moi panowie również

1.11 o 0:31    | 
Aria235

Aria235

Robiłam w weekend i tak wszystkim posmakowała, że tego samego dnia robiłam drugą :D świetny przepis aczkolwiek za drugim razem dodałam więcej piersi z kurczaka a mniej ryżu i wyszło też bardzo dobre (opcjonalnie zamiast ryżu można użyć marakonu może ktoś się skusi na taką opcje)

1.11 o 20:54    | 
Petra924

Petra924

kurcze jaka pyszna ! zmodyfikowalam ryż ;) po ugotowaniu dodałam do niego łyżkę masła , kurkume i gałkę muszkatołowa ;) a dalej wszystko jak z przepisu. mniam , mniam ;)

1.11 o 22:33  
    | 
ania24095

ania24095

bardzo dobra tez robiłam w weekend i bardzo nam zasmakowala jak i na cieplo tak i na zimno

2.11 o 8:29    | 
MagdalenaLuk

MagdalenaLuk

dzis zrobilam super przepis ! :-)

3.11 o 0:00  
    | 
basiunia406

basiunia406

tak dugi czas pieczenia?

3.11 o 18:34    | 
klaudia610

klaudia610

zrobiłam w tym tygodniu, świetny przepis! mojej rodzince bardzo zasmakowała :)

4.11 o 10:05  
    | 
levine

levine

Wczoraj robilam :) przepis znam juz od baaaardzo dawna.

4.11 o 12:40    | 
Zababella

Zababella

ja robiłam tą zapiekankę wczoraj ale niestety mojemu mężowi nie przypadły do gustu ciepłe ogórki konserwowe. Stwierdził, że bez ogórków była by lepsza. Syn też trochę kręcił nosem na te ogórki. Mnie osobiście smakowało Następnym razem zrobię jednak bez ogórków i dodam trochę podsmażonych pieczarek.

4.11 o 13:03   1  | 
mizia123456

mizia123456

mniam

4.11 o 13:27  
    | 
Klaudiapucka11

Klaudiapucka11

Wydaje się smaczne

5.11 o 21:53  
    | 
Olciik

Olciik

Czy może być to wykonane w brytfannie zamiast w typowym naczyniu żaroodpornym?

6.11 o 21:04    | 
lusi1103

lusi1103

Olciik,

7.11 o 19:39  
    | 
lusi1103

lusi1103

Olciik,myślę ze tak ,ja tak zapiekam makaron z serem.

7.11 o 19:42  
   1  | 
Olciik

Olciik

lusi1103, to pewnie się uda. ;) Dziękuję :)

7.11 o 20:54    | 
MniamMniamPL

MniamMniamPL

Wygląda super

7.11 o 9:38    | 
kamcia3007

kamcia3007

Dzis robilam. Jest pyszna :)

7.11 o 16:09  
    | 
ArtystycznyAzyl

ArtystycznyAzyl

Mniam <3

8.11 o 7:43    | 
Pa_ti06

Pa_ti06

Polecam, wczoraj zrobiłam jest pycha

8.11 o 11:05  
    | 
kluska131

kluska131

Dzis robilam i jest przepyszna!! Goraco polecam

8.11 o 23:53  
    | 
daria0221

daria0221

robiłam już kilka razy, jest przepyszna :) ja dodałam jeszcze pieczarki i wyszło idealnie :)

9.11 o 6:36  
    | 
xkasiakx

xkasiakx

daria0221, pieczarki surowe czy wcześniej podsmażone ?:)

9.11 o 14:34    | 
daria0221

daria0221

xkasiakx, pokroiłam i podgotowałam :)

10.11 o 13:50  
    | 
xkasiakx

xkasiakx

daria0221, oki

10.11 o 19:37    | 
luk1348

luk1348

baaardzo dobra, całej rodzince smakowała :D

9.11 o 21:56    | 
taka_dziwna

taka_dziwna

zrobilam, wszystkim mega smakowalo. dzięki za przepis ;)

10.11 o 13:42  
    | 
mania05

mania05

dzisiaj robiłam. Bardzo smaczna

11.11 o 18:51  
    | 
mania05

mania05

polecam

11.11 o 18:52  
    | 
blondeee

blondeee

robiłam tylko bez cebuli i sosu, zamiast tego ketchup i majonez. Jutro będę robić :D Najlepsza zapiekanka <3

11.11 o 23:50  
    | 
wika170397

wika170397

właśnie robię, dam znać jak smakuje;)

12.11 o 15:06  
    | 
xkasiakx

xkasiakx

Zrobiłam, całej rodzince smakowała, ale mi niestety nieeee :D

19.11 o 12:33    | 
wika170397

wika170397

zrobilam i wszystkim smakowała, dzisiaj robi ją moja mama :)

27.11 o 12:36  
    | 
limonka04

limonka04

Zrobilam wg przepisu i jak dla mnie za dużo ogorkow i papryki, była kwaśna a poza tym super. Następnym razem zrobię z pieczarkami

7.12 o 17:02    | 
00rozalia00

00rozalia00

PYCHA! :) Ja dodałam jeszcze pieczarki do mięska i palce lizać!

4.01 o 23:25    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
monjas10
MERY16
martucha46
Tajfunek07
magdam1619
honey18
agreenbelt
Inusss

oraz 1118 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry