
Biszkopt pieczony według tego przepisu jest genialny
Aby osiągnąć taki efekt wystarczy część mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną ( co znacznie zmniejszy zawartość glutenu w cieście i spowoduje, że będzie ono miało bardziej delikatną strukturę) i zrezygnować z dodatku proszku do pieczenia (dzięki temu biszkopt nie opadnie po upieczeniu). Zarówno w wersji jasnej jak i kakaowej(wystarczy 2-3 łyżki mąki pszennej zastąpić kakao) BISZKOPT stanowi świetną podstawę tortów, a także ciast z galaretką, owocami czy bita śmietaną. SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 23-24 cm (upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty) lubna foremkę o wymiarach 21/30 cm (upieczony biszkopt kroimy na 2 blaty): 7 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową! Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu. Do szklanej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kiedy ubita piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka. Wyłączamy mikser i zaczynamy dosypywać przesiane mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy użyciu metalowej łyżki lub szpatułki. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany. ...
adrianka123
Na pewno wypróbuję ;)
ekatherina88
okej teraz wyświetliły mi się komentarze!! :) już widzę ile
ekatherina88
właśnie go piekę, ale zauważyłam że nie jest napisane ile czasu go piec :P narazie fajnie rośnie
samandra98
biszkopt wychodzi super, w ogóle nie opada:) polecam przepis!
a_ngelka001
W sobotę miałam okazję wypróbować ten przepis:) Efekt tutaj : zszywka.pl/p/biszkopt-na-tym-zdjeciu-jest-juz-qu-9323300.html
kapustka5
przepis calkiem zachecajacy by nareszcie miec tort nie przysadzisty. Moj syn od wielu lat dostaje "Forêt Noir "na urodziny: uwielbia- jednak moj biszkopt zawsze siada. Ale to dopiero w listopadzie- w wakacje zrobie tort z truskawkami , smietana i zaleje galaretka.Chcialabym wiedziec ile czasu piec ?zapomnoialas dopisac a to wazne- czy potem odrazu wyjac z foremki czy troche poczekac?
huehueee
czy ktoś próbował taki upiec? wyszedł?
mancia
akurat mam okazję, aby go wypróbować :)
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.