Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Co jeść przed treningiem i ...
jak sie malować?
....
I jak ?
Idealnie*
:))
chlodny braz , jak go uzysk...
Curry japońskie

½ kg mięsa...
DOMOWY KISIEL :) o wiele zd...
Wie ktoś może gdzie dostane...
Zapiekanka gyros/kebab - kl...
nata197

nata197

Dodane 9.03 o 23:21
Obserwuj
Curry japońskie

½ kg mięsa drobiowego, wołowego lub wieprzowegook. 1 szklanki zasmażki curry 2 cebule2 ząbki czosnku3 cm kawałek imbiru2 ziemniaki2 gałązki selera naciowego1 mały bakłażan1 mała marchewka3 – 4 małe pieczarki (niekoniecznie)1 małe jabłko1/2 puszki krojonych pomidorów lub soku pomidorowego3 liście laurowe1 łyżka przyprawy curry w proszku (niekoniecznie)2 łyżki sosu sojowego2 – 3 łyżki oleju

WYKONANIE:
Mięso obieramy z błon i kroimy na małe kawałki. Kroimy warzywa: cebulę w tzw. piórka, ziemniaki (obrane) i bakłażana (częściowo obranego) w grubą kostkę, marchewkę i seler naciowy na ukośne plasterki. Czosnek i imbir drobniutko siekamy lub ucieramy na tarce.Na oleju rozgrzanym w dużym rondlu smażymy cebulę. Kiedy zmięknie, dodajemy mięso i posypujemy je sproszkowanym curry (niekoniecznie). Mieszając rumienimy kawałeczki mięsa.Dodajemy utarty lub posiekany imbir i czosnek, smażymy jeszcze minutę. Wsypujemy pozostałe, pokrojone warzywa, wlewamy sok pomidorowy (lub pomidory z puszki), wrzucamy liście laurowe. Przykrywamy i dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie (ok. 10 minut). Jeżeli mieszanina jest zbyt gęsta, należy dodać ok. 1/2 szklanki gorącej wody lub rosołu.Tymczasem obieramy i ścieramy na tarce jabłko, które dodajemy na koniec do potrawy wraz z zasmażką curry i sosem sojowym. Przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, żeby potrawa zgęstniała, ale się nie przypaliła.Podajemy ze świeżo ugotowanym białym ryżem japońskim.

Curry japońskie


½ kg mięsa drobiowego, wołowego lub wieprzowegook. 1 szklanki zasmażki curry 2 cebule2 ząbki czosnku3 cm kawałek imbiru2 ziemniaki2 gałązki selera naciowego1 mały bakłażan1 mała marchewka3 – 4 małe pieczarki (niekoniecznie)1 małe jabłko1/2 puszki krojonych pomidorów lub soku pomidorowego3 liście laurowe1 łyżka przyprawy curry w proszku (niekoniecznie)2 łyżki sosu sojowego2 – 3 łyżki oleju

WYKONANIE:
Mięso obieramy z błon i kroimy na małe kawałki. Kroimy warzywa: cebulę w tzw. piórka, ziemniaki (obrane) i bakłażana (częściowo obranego) w grubą kostkę, marchewkę i seler naciowy na ukośne plasterki. Czosnek i imbir drobniutko siekamy lub ucieramy na tarce.Na oleju rozgrzanym w dużym rondlu smażymy cebulę. Kiedy zmięknie, dodajemy mięso i posypujemy je sproszkowanym curry (niekoniecznie). Mieszając rumienimy kawałeczki mięsa.Dodajemy utarty lub posiekany imbir i czosnek, smażymy jeszcze minutę. Wsypujemy pozostałe, pokrojone warzywa, wlewamy sok pomidorowy (lub pomidory z puszki), wrzucamy liście laurowe. Przykrywamy i dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie (ok. 10 minut). Jeżeli mieszanina jest zbyt gęsta, należy dodać ok. 1/2 szklanki gorącej wody lub rosołu.Tymczasem obieramy i ścieramy na tarce jabłko, które dodajemy na koniec do potrawy wraz z zasmażką curry i sosem sojowym. Przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, żeby potrawa zgęstniała, ale się nie przypaliła.Podajemy ze świeżo ugotowanym białym ryżem japońskim.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: