Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

zrobione z pasją
Tort bezowy z kremem kawowym
Najlepszy przepis na najbar...
chleb domowy: 700 g maki, 2...
...
...
OSŁONKA NA BUTELKE
...
//////
dżem dyniowo - pomarańczowy...
PLACKI ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ...
Aromatyczne kopytka z dynią.
placki serowe z dynią (na s...
ciasta i ciasteczka

Więcej zszywek ze źródła

www.everydaycooking.pl

* Tartaletki z Kremem Różan... Karmelowy sernik z jabłkami... Karmelowy sernik z jabłkami... Ciasto kokosowo - ananasowe Sernik kawowy z czekoladą Wieniec ptysiowy z bitą śmi... Sałatka z roszponki z awoka... Chlebek bananowy z masłem o... Dyniowe muffiny z cynamonem...

PLACKI ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ


Składniki (na ok. 25 placków):
- 700 g obranych ziemniaków,
- 300 g obranej dyni z usuniętymi pestkami,
- ok. 1 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 duże jajko,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia

Do podania:
- 150 g crème fraîche (lub kwaśnej śmietany)
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki i dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, posolić i odstawić na kilka minut. Kiedy warzywa zaczną puszczać wodę, odsączyć je np. przez kuchenną ściereczkę. Wymieszać z mąką i jajkiem, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Placki smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, aż będą ładnie zrumienione, a warzywa miękkie.
Podawać z crème fraîche (lub kwaśną śmietaną) wymieszanym z tymiankiem, doprawionym solą i pieprzem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Obiad/Kolacja Pomysły Pomysły Kulinarnie
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: