Więcej zszywek ze źródła

www.cakescoffee.com

Tort mojito Tort Mojito 2 dojrzałe banany
    1 doj... Tort Mojito 

Bardzo orzeźw... Tort Mojito.
Bardzo orzeźwi...
kawka1

kawka1

Dodane 16.03 o 18:05 z

www.cakescoffee.com

Obserwuj

Tort Mojito


Bardzo orzeźwiający i wiosenny tort Mojito.

Biszkopt:

4 jajka
80 g cukru
80 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1-1,5 łyżki herbaty matcha w proszku

Całe jajka ucieramy z cukrem, do gęstości śmietany. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz herbatę matcha. Składniki delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką, przekładamy do przygotowanej formy (forma tortowa 20 cm), wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 160°C przez około 45 minut. Studzimy. Po ostudzeniu biszkopt wyjmujemy z formy i kroimy na 3 lub 4 blaty.

Krem angielski miętowy:

250 ml mleka
125 g cukru trzcinowego
4 żółtka
1 laska wanilii
2 doniczki świeżej mięty
250 ml śmietany kremówki 36%
10 g żelatyny

Mleko, cukier trzcinowy, żółtka, laskę wanilii (przekrojoną wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka) oraz umyte całe gałązki z jednej doniczki mięty pasteryzujemy w kąpieli wodnej (nie należy przekroczyć 85°C ). Krem przecedzamy przez sitko, foliujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie do napęcznienia. Śmietankę podbijamy (nie ubijamy na sztywno!). Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną i ciepłą żelatynę rozprowadzamy z odrobiną (1-2 łyżki) zimnego kremu angielskiego. Do zimnego kremu dodajemy ciepłą żelatynę, mieszamy energicznie. Następnie dodajemy stopniowo podbitą śmietankę. Całość ubijamy, do momentu uzyskania gęstego musu. Listki (bez łodyg) z drugiej doniczki mięty myjemy i blendujemy. Dodajemy je do kremu i delikatnie mieszamy.

Nasącz limonkowy:

125 ml wody
125 g cukru trzcinowego
4-5 limonki (wyciśnięty sok)
1 limonka (plastry)

Wodę, cukier trzcinowy, plastry limonki oraz wyciśnięty sok z limonki gotujemy. Doprawiamy wg uznania, dodajemy więcej soku z limonki lub więcej cukru trzcinowego. Przecedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Na paterze układamy pierwszy blat. Nasączamy go intensywnie syropem limonkowym, wykładamy warstwę angielskiego kremu miętowego. Przykrywamy kolejnym blatem i ponownie – nasączamy i wykładamy krem. Ostatni blat również nasączamy i delikatnie smarujemy wierzch kremem. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Blaty najlepiej składać w rancie cukierniczym lub w rancie od tortownicy.

Po schłodzeniu boki i wierzch tortu smarujemy kremem maślanym, dekorujemy plasterkami limonki i listkami mięty.

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia Słodkości ^.^ Desery Food and Drink +79 innych
Zgłoś naruszenie

iza_pr

Wygląda pysznie, uwielbiam smak mohito :) Ale niestety nie mam talentu do wypieków, dlatego zazwyczaj na ważne okazje torty i ciasta zamawiam w sprawdzonej cukierni e-torty.pl/. Najlepsze jest to, że sami dostarczają zamówienie pod wskazany adres, co jest dużą wygodą. A wszystko zawsze jest tak pyszne, że palce lizać :)

 |  16.05 o 21:29  

Maaggga

wygląda zjawiskowo :)

 |  21.03 o 19:03  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: