malgosia88_00

malgosia88_00
Moje tablice obserwuje 2 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Malinowa Chmurka Składniki na ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g) 150 g mąki pszennej 100 g masła Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 3,5 szklanki wrzącej wody Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia. Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć pł... smaczne bukiety SMERFETKA - CIASTO BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI:
- około 20 sztuk podłużnych biszkoptów

WARSTWA SERNIKOWA: 
- 1 galaretka niebieska 
- 0,5 kg mielonego twarogu wiaderkowego
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe

PIANKA:
- 500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 galaretki niebieskie

MASA ŚMIETANOWA:
- 300 gramów śmietany kremówki 30%
- 2 śmietanfixy
- 1,5 łyżki cukru pudru ewentualnie niebieskie lub białe bezy na wierzch

PRZYGOTOWANIE:
Pierwszą galaretkę niebieską rozpuszczamy w szklance wody, wlewamy do głębokiego talerza, odstawiamy do zastygnięcia, potem kroimy w kosteczkę (najlepiej galaretkę zlać do talerza dzień wcześniej, kroić tuż przed wymieszaniem z masą sernikową). Twarożek wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy by się ogrzał. Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej (często mieszamy by nie utworzył się "kożuszek"). Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, jeśli macie wyjmowane dno nie trzeba tego robić. Dno powykładać podłużnymi biszkoptami (niczym ich nie nasączać). Ostudzone galaretki miksujemy na najszybszych obrotach z ogrzanym serkiem. Potem wsypujemy galaretkę pokrojoną w kostkę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy delikatnie na poukładane biszkopty, odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Pozostałe dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, często mieszając by na powierzchni nie utworzył się "kożuszek". Mleko skondensowane miksujemy przez 3 minuty na najszybszych obrotach, ma powiększyć swoją objętość i być mocno spienione. Potem jednym ruchem wlewamy ostudzone galaretki i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia. Piankę wylewamy na zastygniętą masę sernikową, odstawiamy do lodówki. Porządnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce. Można też usztywnić śmietankę 0,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku. Tuż przed podaniem ciasto dekorujemy małymi bezikami.

UWAGA: Kolorowe bezy puszczają kolor, więc niewskazane jest pozostawienie ich na cieście na długi czas. Jogurtowe muffinki z truskawkami i kruszonką Jabłkowe róże w cieście francuskim

Składniki
2 blaty gotowego ciasta francuskiego
4 jabłka
2 łyżki dżemu morelowego
2 łyżki cukru
1 cytryna (sok)

Sposób przygotowania
Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki na około 10 minut przed przystąpieniem do przygotowywania ciastek. W międzyczasie umyć jabłka, przekroić na połówki i pozbawić gniazd nasiennych. NIE obierać ze skórki! Połówki jabłek pokroić na plasterki o szerokości około 2 mm.
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, zalać sokiem z cytryny, posypać cukrem i zalać wrzątkiem. Rondelek z jabłkami umieścić na palniku i całość doprowadzić jedynie do wrzenia. Owoce odcedcić od soku, którego w żadnym wypadku nie należy wylewać, a wręcz trzeba wypić :)
Ciasto francuskie rozwinąć i rozwałkować do uzyskania odrobinę cieńszego blatu. Każdy z blatów ciasta pokroić na 6 pasków (jak na zdjęciu poniżej).
Ciasto francuskie smarować odrobiną dżemu morelowego i układać plasterki jabłek w taki sposób aby każdy następny plasterek nachodził na połowę poprzedniego. Jabłka mają zostać poukładane na połowie szerokości paska (jak na zdjęciu poniżej).
Jabłka przykryć pozostałą połową ciasta francuskiego, delikatnie przycisnąć i zwijać w rulon. Powstałe różyczki ułożyć w formie do pieczenia muffinów - w ten sposób nie stracą swojego kształtu.
Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

8

184

Malinowa Chmurka Składniki na ciasto ...

anita0910
anita0910 pyszny uwielbiam choć osobiście jeszcze nie robiłam jakoś trudny mi się wydaja
Agatniunia
Agatniunia Ja także polecam. Moi goście byli zachwyceni. Ciasto nie jest bardzo słodkie i jest "lekkie&...

19

358

Jabłkowe róże w cieście francuskim S...

Olka_54
Olka_54 To chyba brzoskwinie tak apropo
karolinaogorek123
karolinaogorek123 to są brzoskwinie czy jabłka ???

3

67

namiot tipi

sania9011
sania9011 Zrobię tak u mojej Małej w pokoiku ☺
Gigi_Hadid
Gigi_Hadid uroczy ♥
Mopsik23
Mopsik23 chciała bym mieć takie coś w pokoju

1

42

moniczkagx
moniczkagx szczera prawda :D

1

87

Posiadam pdf :))) Hipnotyzująca opow...

anonimowa83
anonimowa83 poproszę
lid24ek Proszę[email protected]
Werka2011
Werka2011 tez bym prosila

12

152

No to sposób na obraz. Robimy! :D (za...

ZakrywkAda
ZakrywkAda Nie chcę urazić nikogo kto to wstawił, ani nikogo komu się to podoba, ale dla mnie to jest strasz...

3

119

schody z oświetleniem led

YouAreBeauftiful
YouAreBeauftiful Ładne, ale z autopsji wiem, że widać każdy kurz ;)
Ashley88

1

70

Exploding box!

zuziav220
zuziav220 Fajny pomysł :-*

1

18

Farbka25
Farbka25 słodziachne <3

2

16

domek pod schodami

Bea1344
Bea1344 kiedy Harry Potter nauczył się transmutacji i przerobił swój pokój

1

12

mania_11
mania_11 idealna

22

471

Anelesixa
Anelesixa mega pomysłowe i swietnie wyglada!!!
MasAltoQueElSol
MasAltoQueElSol Na zamówienie mega drogie :P
tosia6
tosia6 Super pomysł

0

17

2

46

@makijaż! Kliknij w obrazek i zobacz ...

xoniezaleznaxo
xoniezaleznaxo ja to robie lepiej
fox899
fox899 dzięki Tobie niektórym w końcu wyjdzie!;)