Recenzja książki autorstwa Zbigniewa Nienackiego. „Pan Samochodzik”


bettypasja

bettypasja

Dodane 31.07 o 22:09
Obserwuj
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

SKŁADNIKI

SPÓD

250 g mąki pszennej

200 g masła, zimnego

50 g cukru pudru

szczypta soli

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka (białka zachowamy do bezy)

BEZA

4 białka

200 g cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

OWOCE

ok. 600 g porzeczek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

SPÓD

Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Siekać nożem na stolnicy lub miksować mikserem na drobną kruszonkę, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.

Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut na złoty kolor.

BEZA

Białka rozmiksować, następnie ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.

OWOCE

Porzeczki opłukać, osuszyć i oderwać z gronek. Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wyłożyć porzeczki, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż połowa piekarnika). Piec przez około 20 minut w 170 stopniach C. Później zmniejszyć temp. do 60 stopni C, włączyć nawiew (termoobieg) i suszyć bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut.

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą


SKŁADNIKI

SPÓD

250 g mąki pszennej

200 g masła, zimnego

50 g cukru pudru

szczypta soli

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka (białka zachowamy do bezy)

BEZA

4 białka

200 g cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

OWOCE

ok. 600 g porzeczek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

SPÓD

Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Siekać nożem na stolnicy lub miksować mikserem na drobną kruszonkę, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.

Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut na złoty kolor.

BEZA

Białka rozmiksować, następnie ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.

OWOCE

Porzeczki opłukać, osuszyć i oderwać z gronek. Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wyłożyć porzeczki, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż połowa piekarnika). Piec przez około 20 minut w 170 stopniach C. Później zmniejszyć temp. do 60 stopni C, włączyć nawiew (termoobieg) i suszyć bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: