Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
SKŁADNIKI
SPÓD
250 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
50 g cukru pudru
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka (białka zachowamy do bezy)
BEZA
4 białka
200 g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
OWOCE
ok. 600 g porzeczek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
SPÓD
Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Siekać nożem na stolnicy lub miksować mikserem na drobną kruszonkę, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut na złoty kolor.
BEZA
Białka rozmiksować, następnie ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.
OWOCE
Porzeczki opłukać, osuszyć i oderwać z gronek. Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wyłożyć porzeczki, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż połowa piekarnika). Piec przez około 20 minut w 170 stopniach C. Później zmniejszyć temp. do 60 stopni C, włączyć nawiew (termoobieg) i suszyć bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut.
Polubili:
MarlenaT321
NaTaLiA122
kobaltowalady
Jagodaimalina
promiss18
cherrylaadies
tereskazet
Roni22
Pikselinka
alergent00
oraz 13 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają: