
Niektórzy nazywają ten chleb jako zmieniający życie
- pieczywo bez mąki.
Powiem jedno, bardzo reguluje przemianę materii, jest smaczny, pożywny. Chleb nie kruszy do się i jest cudowny!
SKŁADNIKI (na jedną keksówkę)
- szklanka ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki migdałów
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szkalnki siemienia lnianego
- 8 łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki pestek dyni
- 1 łyżeczka soli
- 1 kopiasta łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypuję wszystkie składniki, dodaję oliwę, miód i wodę.
Dokładnie mieszam łyżką kilka minut. Przykrywam i odstawiam na kilka godzin - wszystko musi dokładnie nasiąknąć wodą.
Keksówkę smaruję odrobiną oliwy. Nakładam masę i ściśle ją ugniatam.
Piekę w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. na 40 minut obniżam temperaturę do 150.
Kolejne 30 - 40 minut w 100 stopniach.
Wyłaczamy piekarnik i niech sobie chleb w nim ostygnie.
Nie wolno go kroić, kiedy jest jescze ciepły, będzie się kruszył.Powinien być lekko wilgotny w środku.
Ja go sobie porcjuje po dwa kawałaki i mrożę, nie byłabym w stanie zjeść go sama w krótkim czasie ;)
Fit Bona Apetita!
Użytkownicy także przypinają:
natali9945
mongos11 dziękuję :)
natali9945
mongos11 dziękuję :)
natali9945
Zawsze zostawiam na noc ale teraz mam dużo czasu ale nie wiem na ile godzin czy na 2- 3 godziny wystarczy aby się wsiąłkneło to wszystko w misce? :)
bloodyhella
właśnie wstawiłam do piekarnika.....
natali9945
dziękuję :)
alternative
Jest pyszny i wilgotnośc
ifka3
Również wypróbowałam i mogę polecić.
kuranioska1973
pyszny i mega zdrowy. moje jelitka pracuja ze ho ho. dziekuje ifka3
nataella
przekonał mnie i już robię zobaczymy co wyjdzie
_Catherine_
a na ile godzin pozostawić na wsiąknięcie?