Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Czeska wiśnia
Składniki:
he...
znalezione w internecie;p
l...
Najprostszy, śmietankowy se...
Pomarańczowy sos z kurczaka...
Przepisy na DIPY:
Dip ogórk...
PotrawyRegionalne: KURCZAK ...
Zupa serowa przepis
Składni...
Mojito truskawkowe Składnik...
 



Lemoniada jagodowa

20...
 



Paella z kurczakiem, w...
Składniki:

2 torebki ryżu ...
Smoothie bananowe z mango

...
3Bit

Składniki:

- duże op...
Drożdżowe racuchy z jabłkam...
Wytrawne naleśniki ze szpin...
SKŁADNIKI
⅓ mniejszego, wyp...
tortille z kurczakiem
Skład...
Donaty bananowe z dodatkiem...
Krucha sałatka z panierowan...
Składniki
500 g filetów z k...
cudowny ;)
Kur­czak w sosie czosnkowym...
PITA

SKŁADNIKI

350 g mąki...
ENCHILADA Z KURCZAKIEM
Zapi...
ekstra Sernik Raffaello na ...
Sałatka z kurczakiem, anana...
rudarita

rudarita od jagna123

Dodane 22.05 o 22:39
Obserwuj
PITA

SKŁADNIKI

350 g mąki pszennej (białej lub pełnoziarnistej)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży instant
250 ciepłej wody
2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE

Przesiać mąkę do miski, dodać sól, drożdże i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlewać w nie stopniowo ciepłą wodę zagarniając łyżką mąkę do środka. Następnie delikatnie i powoli wymieszać wszystkie składniki i połączyć je w jednolite ciasto, dodając pod koniec oliwę.
Wyrabiać przez ok. 5 - 7 minut (mikserem planetarnym lub na stolnicy posypanej mąką). Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać aż ciasto będzie gładkie.
Pokroić je na 8 równych części i uformować z nich kuleczki, odłożyć pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut.
W międzyczasie bardzo dobrze rozgrzać patelnię. Rozwałkować pierwszą kulkę na cienki placek o średnicy ok. 20 cm, położyć go na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i podgrzewać na większym ogniu przez ok. pół minuty, przewrócić na drugą stronę i podgrzewać przez ok. 1,5 minuty. Znów przewrócić i podgrzewać jeszcze przez ok. 1/2 minuty.
Odłożyć na talerz i powtórzyć z resztą ciasta. Pity powinny być miękkie a nie kruche po upieczeniu.

PROPOZYCJA PODANIA

Pitę przekroić na 2 połówki i owtorzyć kieszonki, włożyć nadzienie np. KOFTY, FALAFELE.

WSKAZÓWKI

Pity można też piec w piekarniku: piekarnik nagrzać do 240 stopni C, nagrzać w nim blaszkę lub kamień do pieczenia. Położyć placek i piec przez ok. 2 - 3 minuty.
Ciasto na pity można zagnieść wcześniej i schować pod przykryciem na noc do lodówki. Ciasto ocieplamy w temp. pokojowej (ok. 2 - 3 godziny) i dalej postępujemy jak w przepisie, formujemy kuleczki itd. Z takiego ciasta pity łatwiej się otwierają podczas smażenia.

PITA


SKŁADNIKI

350 g mąki pszennej (białej lub pełnoziarnistej)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży instant
250 ciepłej wody
2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE

Przesiać mąkę do miski, dodać sól, drożdże i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlewać w nie stopniowo ciepłą wodę zagarniając łyżką mąkę do środka. Następnie delikatnie i powoli wymieszać wszystkie składniki i połączyć je w jednolite ciasto, dodając pod koniec oliwę.
Wyrabiać przez ok. 5 - 7 minut (mikserem planetarnym lub na stolnicy posypanej mąką). Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać aż ciasto będzie gładkie.
Pokroić je na 8 równych części i uformować z nich kuleczki, odłożyć pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut.
W międzyczasie bardzo dobrze rozgrzać patelnię. Rozwałkować pierwszą kulkę na cienki placek o średnicy ok. 20 cm, położyć go na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i podgrzewać na większym ogniu przez ok. pół minuty, przewrócić na drugą stronę i podgrzewać przez ok. 1,5 minuty. Znów przewrócić i podgrzewać jeszcze przez ok. 1/2 minuty.
Odłożyć na talerz i powtórzyć z resztą ciasta. Pity powinny być miękkie a nie kruche po upieczeniu.

PROPOZYCJA PODANIA

Pitę przekroić na 2 połówki i owtorzyć kieszonki, włożyć nadzienie np. KOFTY, FALAFELE.

WSKAZÓWKI

Pity można też piec w piekarniku: piekarnik nagrzać do 240 stopni C, nagrzać w nim blaszkę lub kamień do pieczenia. Położyć placek i piec przez ok. 2 - 3 minuty.
Ciasto na pity można zagnieść wcześniej i schować pod przykryciem na noc do lodówki. Ciasto ocieplamy w temp. pokojowej (ok. 2 - 3 godziny) i dalej postępujemy jak w przepisie, formujemy kuleczki itd. Z takiego ciasta pity łatwiej się otwierają podczas smażenia.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY