juliadzubalka95

juliadzubalka95
Moje tablice obserwuje 37 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Jedno z moich ukochanych dzieci które szukają dobrego domu, ta rasa kocha dzieci jest strasznie rodzinna ;) NIE WIERZCIE STEREOTYPOM! LOVE AMSTAFF <3 Co sądzicie? black black everywhere Uwielbiam go Polecam jest rewelacyjny
malakalaq
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 6606 · Obserwują ją: 29146

Ostatnio dodane:

Ciasto podwójna rozkosz to bardzo łatwy i szybki deser bez pieczenia. Ciasto krówkowa rozkosz Smerfetka Bez Pieczenia Ciasto Laluś
Claudinita
zakątek Obserwuj

Zszywek: 5211 · Obserwują ją: 52019

Ostatnio dodane:

Świąteczne Dekoracje w Szkle Które Możesz Wykonać Samodzielnie Sernik nowojorski. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Placki z kapusty kiszonej Sałatka tzatziki z kurczakiem



Sałatka tzatziki z kurczakiem – Składniki:
Składniki na sałatkę:
600 g filetów z kurczaka
sól i pieprz do smaku
2-3 czubate łyżeczki papryki słodkiej (do smaku, do zamarynowania kurczaka)
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego (do zamarynowania kurczaka)
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii (do zamarynowania kurczaka)
1 płaska łyżeczka suszonego oregano (do zamarynowania kurczaka)
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do zamarynowania mięsa + 1 łyżka do smażenia
por (biała część) – ok. 75 g
1 puszka kukurydzy – 285g po odsączeniu
1 średnia czerwona cebula – ok. 60 g
3 jajka klasa L
Składniki na sos tzatziki:
300g jogurtu typu greckiego
3 średnie ogórki gruntowe lub ogórek wężowy (200g)
1 ząbek czosnku (lub więcej – wedle uznania)
pół pęczka koperku
10 listków świeżej miety
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku, świeżo mielony
Sałatka tzatziki z kurczakiem – Wykonanie:
Filety z piersi kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, dodać przyprawy do marynaty oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać i odstawić na ok. godzinę (lub dłużej), by mięso przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć kurczaka. Ostudzić.
Pora pokroić w półtalarki, przelać wrzątkiem na sitku, odsączyć.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? Ile gotować?
Przygotować sos wg przepisu -> sos tzatziki
W misce ułożyć warstwy: kurczak, por, kukurydza, sos tzatziki, cebula i jajka. Smacznego!
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3664

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
elka311
Jasło Obserwuj

Zszywek: 1980 · Obserwują ją: 1350

Ostatnio dodane:

Warto spróbować , dary natury ♡ Harmonogram sprzątania :) Jesienne botki :) Jak długo gotować warzywa?
192
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 2558 · Obserwują go: 7778

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
sympathy0
Kielce Obserwuj

Zszywek: 1991 · Obserwują ją: 1361

Ostatnio dodane:

< 3 °°° ... New Urban Decay's Naked Ultimate Basics Eyeshadow Palette
booobs25
Wonderland Obserwuj

Zszywek: 4231 · Obserwują ją: 32567

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
elenagilbert
... Obserwuj

Zszywek: 6958 · Obserwują ją: 29354

Ostatnio dodane:

omomooom ... this ass... now.